Programma 8 Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

In 2023 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:

Actualisatie woonvisie
Ook in 2023 was er nog sprake van een groot woningtekort voor met name starters, jongeren en spoedzoekers. Het huidige woonbeleid in de Woonvisie Maassluis 2019-2024, loopt komend jaar af. Er zijn gesprekken gestart met bouwers, corporaties (Maasdelta, Waterweg Wonen) en de Vereniging Bewoners Belangen Maassluis om het beleid te actualiseren en aan te scherpen. Daarbij hebben we met name aandacht voor voldoende betaalbare woningbouw. Wij werken nauw samen met Rijk, provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die regionale opgave uit te voeren. In 2023 is de Realisatieagenda regio Rotterdam door alle partijen ondertekend. Ook is afgelopen najaar in regionaal verband gestart met de evaluatie en herziening van de regionale Verordening woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2020.

Bouwen met focus
Om de gewenste balans in woonruimte voor alle inkomensgroepen en doelgroepen te bereiken is in het najaar van 2023 de Verordening doelgroepen woningbouw Maassluis 2023 in de raad vastgesteld. Op basis hiervan kunnen we bij nieuwe projecten betaalbare woningbouw concreet bevorderen (40% sociale huur, 15% middeldure huur en 15% middeldure koop). Ook is in 2023 gewerkt aan het bevorderen van doorstroming door inwoners te informeren over de mogelijkheden. We hebben gesproken met bouwers en anderen over mogelijkheden voor betaalbare woningbouw, waaronder over duurzaam betaalbare koopwoningen (Maassluise model). Voor starters is in het voorjaar van 2023 de Verordening startersleningen aangepast en is er extra budget beschikbaar gesteld. Er zijn in dat jaar meer dan 50 startersleningen verstrekt, waarmee het budget nagenoeg opgebruikt is.

Wonen en zorg
Er is uitvoering gegeven aan de Regiovisie voor de ouderenzorg 2021. Dit betekent onder andere dat er in Maassluis voldoende woningen voor ouderen moeten worden gerealiseerd. Er is gestart met een Woonzorgvisie voor ouderen, waarbij conform Rijksbeleid, onderscheid wordt gemaakt tussen nultredenwoningen, geclusterde woningen en zorggeschikte woningen. Daarnaast is begonnen met een Woonzorgvisie over de woonbehoeften van andere bijzondere doelgroepen waaronder beschermd wonen.

Integrale duurzame stadsontwikkeling (projecten)
Eind 2023 is het Programmaboek Integrale duurzame stadsontwikkeling vastgesteld in de raad. Dit boek is het richtinggevend kader voor met name de ontwikkeling van ca. 2.500 woningen langs de Hoekselijn (Kade, Van Gelderenterrein, Kapelpolder, zone Haydnlaan, grasveld Chopinstraat en Uiverlaan e.o.). Los van de Kade waar de eerste woningen al staan, werken we toe naar vaststelling van gebiedsvisies en contracten in 2024. Daarna starten we met de ruimtelijke ordeningsprocedure.

Het vastgestelde programmaboek is het startsein voor de nader uitwerking en meerjarige inbedding in de organisatie van het programma integrale duurzame stadsontwikkeling. Daarmee is ook gestart om vanuit een ontwikkelstrategie per locatie te kijken en vroeg in het proces transparant te zijn en (markt)partijen te binden op onze belangen en ambities. In dat kader is in december 2023 de concept gebiedsvisie Station West voor het eerst besproken in de raad.
Participatie speelt bij de nieuwe gebiedsontwikkelingen een cruciale rol. De gemeente zal hierbij zo veel  mogelijk rekening houden met de belangen van omwonenden maar wel vanuit het bredere algemene belang. Ook belangen van Maassluizers die naarstig op zoek zijn naar een woning worden meegenomen in deze afwegingen.

Voor de gebiedsontwikkeling Kapelpolder zijn diverse gesprekken gevoerd met grondeigenaren en er wordt een gebiedsvisie Kapelpolder voorbereid. Hier zal van uit de gemeente meer de houding tot samenwerking met de grondeigenaren noodzakelijk zijn waarbij transparantie en doorzettingskracht het noodzakelijke vertrouwen zal bewerkstelligen.

In het afgelopen jaar zijn er 382 woningen gebouwd en 79 gesloopt. Na verwerking van andere wijzigingen zijn er netto 329 woningen toegevoegd. De woningen zijn vooral gebouwd in de  projecten Wilgenrijk, Kade, Balkon en Sluispolder-West. Eind 2023 is ook de afronding van de Burgemeesterswijk gestart, met de bouw van de Stadhouder en de uitverhuizing van de eerste flat aan de Burgemeester Zaneveldstraat.

Productie in lopende projecten/ mijlpalen
Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het realiseren van een aantal lopende woningbouwprojecten zoals het Balkon, Wilgenrijk, de Kade en Sluispolder-West.

Op het gebied van gebiedsprojecten hebben we de volgende resultaten behaald in 2023:

Het Balkon (realisatiefase)

 Mijlpaal

Oplevering 57 appartementen Ceres

Gerealiseerd

Start bouw 59 appartementen (5e toren Het Baken)

Schuift door naar 2024

Spechtstraat (voorbereidingsfase)

Mijlpaal

Start bouwrijpmaken

Schuift door naar 2024

Start bouw

Schuift door naar 2024

Voorzieningenveld Burgemeesterswijk (realisatiefase)  

Mijlpaal

Grondverkoop en realisatieovereenkomst Maasdelta

Gerealiseerd

Vaststelling bestemmingsplan

Gerealiseerd

Start bouw 38 appartementen verzorgd wonen J. Schoutenlaan

Gerealiseerd

Aanbesteding bouw- en woonrijp maken

Schuift door naar 2024

Burgemeesterswijk (realisatiefase)  

Mijlpaal

Deelplanvoorbereiding fase 3B, flats Burg. Zaneveldstraat

Schuift door naar 2024

Dijkpolder - Wilgenrijk (realisatiefase)

Mijlpaal

Start aanleg rotonde en 2e ontsluiting Wilgenrijk

Schuift door naar 2024

Start bouw woningen in deelgebied 2

Schuift door naar 2024

Start inrichting Parkwal

Gerealiseerd

Oplevering woningen deelplan 21

Gerealiseerd

Start bouw deelplan 22

Gerealiseerd

Sluispolder-West (realisatiefase)

Mijlpaal

Vaststelling ontwerp deelplan 5 (P.C. Hooftlaan/Vondellaan)

Gerealiseerd

Start bouw deelplan 5

Gerealiseerd

Oplevering restant deelplan 2 (Mgr. W.M. Bekkerslaan)

Gerealiseerd

Vaststelling ontwerp deelplan 6

Gerealiseerd

Start sloop deelplan 6

Schuift door naar 2024

Vaststelling bestemmingsplan school/kloosterlocatie

Gerealiseerd

Vaststelling definitieve inrichting voormalige RK Kerklocatie

Gerealiseerd

Start sloop klooster

Gerealiseerd

Vlietlocatie e.o. (voorbereidingsfase)  

Mijlpaal

Start sloop De Vliet

Gerealiseerd

Start bouw

Schuift door naar 2024

Jacob Catsstraat e.o. (realisatiefase)  

Mijlpaal

Oplevering woningen G.A. Brederolaan

Gerealiseerd

**afsluiting Project**

De Kade (realisatiefase)  

Mijlpaal

Vaststellen nieuw Beeldkwaliteitsplan

Gerealiseerd

Verlenen omgevingsvergunning hoogbouw Taanschuurkade

Schuift door naar 2024

Verlenen omgevingsvergunning lus 3 - appartementen

Gerealiseerd

Verlenen omgevingsvergunning lus 4 - appartementen

Gerealiseerd

Verlenen omgevingsvergunning lus 5 - grondgebonden

Gerealiseerd

Ondertekening Addendum op de Realisatieovereenkomst Appelbloesem BV*

Gerealiseerd

Vaststellen partiële herziening bestemmingsplan "De Kade"*

Gerealiseerd

Instemming (ruimtelijk) haalbaarheidsonderzoek nieuwe spoorwegovergang

Schuift door naar 2024

De Vlootschouwer (Albedalocatie) (realisatiefase)  

Mijlpaal

Oplevering woningen en polikliniek

Gerealiseerd

**afsluiting Project**

Transformatie Kapelpolder (initiatieffase)  

Mijlpaal

Vaststellen projectopdracht

Schuift door naar 2024

Station West en omgeving (initiatieffase)  

Mijlpaal

Vaststellen projectopdracht

Schuift door naar 2024

Aanpak misstanden woningmarkt
We pakken overbewoning, speculatie met woningen en woonoverlast, waar mogelijk aan. In dat kader is het meldpunt goed verhuurderschap op 1 juli 2023 geopend.
Voor woningzoekenden die ‘tussen wal en schip vallen’ en in een schrijnende situatie zitten, kon in enkele gevallen, via het maatwerkoverleg van het Wijkteam met Maasdelta een oplossing gevonden worden. De Oekraïners die vanwege de sloop van De Vliet geherhuisvest moesten worden, hebben vanaf november 2023 een plekje gekregen in de flexwoningen die op het terrein van Lely Industries staan; twee grotere huishoudens zijn in een tijdelijke woning van Maasdelta gehuisvest.

Omgevingsvisie
We zijn op 1 januari 2023 gestart met het plantraject voor de omgevingsvisie Maassluis. Dit betreft een integrale visie op hoe we de fysieke leefomgeving van Maassluis op de langere termijn willen ontwikkelen en beheren. Het traject bestaat uit vier stappen:
Stap 1: bepalen van de uitgangspositie;
Stap 2: het maken van keuzes;
Stap 3: het opstellen van de concept omgevingsvisie;
Stap 4: de procedure tot vaststelling.

In het voorjaar is stap 1 afgerond. Er is geparticipeerd door de samenleving (de week van Maassluis). Het resultaat van stap 2, de koers op hoofdlijnen, is in oktober door de raad vastgesteld. De laatste maanden van 2023 is gestart met het schrijven van de concept-omgevingsvisie. In 2024 worden de integrale ambities aangevuld met gebiedsgerichte uitwerkingen en wordt het concept van de omgevingsvisie met de samenleving en met de raad besproken.

Deze pagina is gebouwd op 08/09/2024 16:15:16 met de export van 08/09/2024 16:11:40