Programma 7 Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

In 2023 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:

Gezondheid
2023 stond in het teken van het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA). Het landelijke akkoord is op gemeenten en regionale samenwerking gericht. Het doel is streven naar een gezonde generatie in 2040 door onder andere in te zetten op het terugdringen van gezondheidsachterstanden, gezonde leefstijl, gezonde fysieke leefomgeving en het versterken van mentale gezondheid. Er is gewerkt aan een lokaal integraal plan van aanpak waarmee voor de komende vier jaar specifieke uitkeringen (SPUK-gelden) bij het Rijk aangevraagd zijn.

Samen Gezond Maassluis
In 2023 is uitvoering gegeven aan de uitvoeringsagenda 'Samen Gezond Maassluis', waarin ons lokale preventie- en gezondheidsbeleid is uitgewerkt. Kort voor de zomer is een nieuwe JOGG-regisseur gestart. Zij is vooral bezig geweest met het vormen van netwerken en ophalen in de stad wat er al is en waar wensen liggen op het gebied van gezondheid.

Jeugdgezondheidszorg
Het centrum voor jeugd en gezin (CJG) voerde ook in 2023 de preventieve jeugdgezondheidszorg uit zoals monitoring, vroegsignalering, screening, beleidsadvies en het Rijksvaccinatieprogramma. Grote ontwikkelingen waren de vertaling van het nieuwe landelijke Kader verantwoorde Zorg in een effectief proces voor de cliënt en het invoeren van de nieuwe taxatiemethode 'Kijk mij'. Ook zagen we een stijging van het aantal kinderen in Maassluis die zich doorzet in 2024. Na de zomer heeft de raad een werkbezoek gebracht om kennis te maken met CJG Maassluis en haar medewerkers.

Verduurzaming
Wij hebben bomen herplant ter vervanging van bomen die vanwege ziekte gekapt moesten worden. Hierdoor wordt het boombestand jonger en klaar voor de toekomst. Daarnaast zijn de groeiplaatsen van bomen verbeterd.
Er is een eerste stap gezet naar het realiseren van groenblauwe speeltuinen. Op basis van een afstudeeronderzoek zijn de schoolpleinen in kaart gebracht en mogelijkheden voor groene speeltuinen zijn geïdentificeerd.  
De eerder gestarte samenwerkingen met de groene businessclub en Stimular zijn verder verdiept en uitgebreid. Er vinden nu regelmatig bijeenkomsten plaats met alle bedrijven om bijvoorbeeld stappen te zetten op het gebied van slimme energiehubs. We stimuleren de verduurzaming van sportfaciliteiten door een duurzaamheidscoach aan te bieden voor sportverenigingen. Deze coach richt zich niet alleen op onderzoek, maar helpt ook bij het mogelijk maken van de uitvoering. De verlichtingsinstallatie van Excelsior en de atletiekbaan in de Steenpolder zijn omgebouwd naar LED-verlichting.

Duurzaamheidscentrum
Om de financiële taakstelling op de huisvesting te effectueren, is de huur van de huidige locatie aan de Doctor Albert Schweitzerdreef 433 per 1 augustus 2024 opgezegd. Het huurcontract kende een opzegtermijn van een jaar.
De leskisten die door leraren worden gebruikt in de klas zijn in de zomer van 2023 geactualiseerd. De evaluatie van het aanbod van het Duurzaamheidscentrum is in 2023 gestart, maar door het vertrek van de coördinator per 1 oktober stilgevallen. Het centrum is in verband met de vacature gesloten.

Ondersteuning duurzaamheid
Sinds 2023 zijn de energiecoaches verbonden aan Hoom, een nationale organisatie die energiecoaches opleidt en begeleidt. Vijf energiecoaches hebben een opleiding gevolgd en het team is gegroeid. Het vervolgprogramma voor de aanpak van energiearmoede wordt succesvol uitgevoerd, met de nadruk op maatwerk. Bewoners ontvangen de benodigde energiebesparende maatregelen voor hun woningen, afgestemd op hun specifieke behoeften. Deze aanpak richt zich op maximale efficiëntie bij energiebesparing. We werken hierbij onder andere samen met de Voedselbank en Maasdelta.
In 2023 zijn voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van het nationale programma voor de lokale aanpak van isolatie. Samenwerkingspartners bieden bewoners digitaal op adresniveau mogelijkheden aan voor de verduurzaming van hun woning. Toegankelijk voor alle burgers, deels met eigen bijdrage. Ook worden collectieve inkoopacties en gratis doe-het-zelf-trainingen aangeboden.
Er is een opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek naar een solar-carport in de gemeente Maassluis. Vanuit de RES (regionale energiestrategie) bestaat de verplichting om tot 2030 40% van alle parkeerplaatsen te overdekken met een solar-carport. Het haalbaarheidsonderzoek wordt in 2024 uitgevoerd.

Van afval naar grondstoffen, project Beter Afval scheiden
Op 18 mei 2021 heeft de raad ingestemd met het beschikbaar stellen van een investeringskrediet ten behoeve van de implementatie van het project "Omgekeerd Inzamelen". Voor het gehele project is een implementatieplan gemaakt. Hierbij worden kaders aangegeven waaraan de te gebruiken locaties voor ondergrondse containers moeten voldoen.
Na de startwijk Vogelbuurt is voor de te plaatsen ondergrondse containers voor drie wijken (Feministenbuurt, Oranjebuurt en Vogelbuurt) een locatieplan vastgesteld (13 september 2022) dat ter visie heeft gelegen. Bedoeling was hierna over te gaan tot uitvoering en fasegewijs de andere wijken te laten volgen.

Vanwege het failliet gaan (begin 2023) van de leverancier van ondergrondse containers (DBI) moet een nieuwe aanbestedingsprocedure worden gevolgd waarvoor de raad op 31 oktober 2023 extra krediet beschikbaar heeft gesteld. Door de failliete aannemer en de nieuwe aanbestedingsprocedure heeft de verdere uitrol van het project vertraging opgelopen en zal naar verwachting medio/ eind 2024 weer worden opgepakt.

Samenwerking met HVC
De gemeente heeft onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke samenwerking met HVC (Huisvuilcentrale)
HVC is een overheid-gedomineerde verwerker van afval. In 2023 is het besluitvormingstraject doorlopen om in te besteden bij HVC. De gemeente wordt deels eigenaar van HVC met 51 andere gemeenten.
Het college heeft op 19 december besloten om voor de afvalverwerking (restafval, fijn en grof en GFT) een samenwerking aan te gaan met HVC. Deze samenwerking zal per 1 januari 2024 ingaan.
De verwachting is dat dit voor de lange termijn efficiënter gaat worden. Ook kunnen we met deze partij samenwerken in het kader van de warmtetransitie.

Stoppen met inzamelen van bedrijfsafval bij de milieustraat
Met de komst van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is het niet langer toegestaan bedrijfsafvalstoffen te vermengen met huisafvalstoffen. Bedrijfsafvalinzameling is in tegenstelling tot huishoudelijk afvalinzameling geen wettelijke verplichting voor de gemeente. Bovendien kan de milieustraat aan de Heldringstraat deze twee stromen niet effectief scheiden. De milieustraat is daarom gesloten voor bedrijfsafval. Wij hebben geraakte ondernemers en instellingen proactief begeleid naar alternatieve mogelijkheden. Het college heeft hiertoe op 14 november besloten.

Zwerfafval
In het kader van preventie en aanpak van zwerfafval zijn ook in 2023 de nodige maatregelen uitgevoerd.
Vanuit het Duurzaamheidscentrum zijn lessen aangeboden aan basisscholen, om bij te dragen aan de bewustwording van het belang van een schone leefomgeving van scholieren.
Diverse scholen hebben zich aangemeld voor het label "afvalvrije school". Voor het schoonmaken van de openbare ruimte zijn opruimpakketten geleverd aan bewoners en scholen. Maassluis heeft weer deelgenomen aan de week van Nederland Schoon en de Clean-up Day.
Aan alle zwerfafvalvrijwilligers is een waardebon verstrekt als blijk van waardering voor hun inzet. De Schoonaanhanger krijgt steeds meer bekendheid en is weer diverse keren uitgeleend aan scholen en bewonersorganisaties.

Opruimestafette met scholen
In maart is een opruimestafette georganiseerd met 9 scholen. Mede door allerlei initiatieven neemt de hoeveelheid zwerfafval in Maassluis af en zeker door de aandacht hiervoor op vele scholen. Het is niet alleen ‘Jong geleerd is oud gedaan!’. Het werkt ook als voorbeeld van jong naar ouderen. Hiermee heeft de schooljeugd dus een fantastisch statement gemaakt.

Riolering en Rainproof
In 2023 is het uitvoeringsplan Klimaatadaptatie vastgesteld. We zijn begonnen met betere voorlichting in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland en stichting Steenbreek met het klimaatplein. Bewustwording van klimaatadaptieve maatregelen zijn een belangrijk onderdeel van het actieplan.
Om wateroverlast op te lossen werken we volgens de Rainproof-strategie aan diverse projecten. Bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe hemelwaterafvoeren en de vergroening van straten en pleinen. Een greep uit de afgeronde projecten rond riolen en Rainproof.

  • Realisatie van een nieuwe hemelwaterafvoer (HWA) voor de "Rainproof" oplossing voor bemalingsgebied Govert van Wijnkade, door aanleg van een HWA afvoerleiding naar de haven;
  • Uitbreiden Rainproof Hoeker door aanleg wadi/greppels en goten;
  • Opschoning, geveltuintjes, vergroening  en plantenbak rond het kruispunt Fenacoliuslaan-Zuiddijk;
  • Nieuw lozingspunt HWA Maassluis West-Boezem ter hoogte van de Vloot.

Bodem
In 2023 is samen met andere gemeenten gewerkt aan eenheid in bodembeleid op het gebied van vervuiling met lood, PFAS, asbest, baggerspecie en het verminderen van onderzoekslasten. Bodemregels over deze onderwerpen in bestemmingsplannen moeten worden omgezet naar het op te stellen omgevingsplan conform de Omgevingswet. In het basisdocument ‘Bodem in het Omgevingsplan’ is per onderwerp de geadviseerde variant opgenomen voor het overzetten van de bodemregels van de bestemmingsplannen naar het omgevingsplan.

Geluid

In 2023 is het convenant Regionaal Afsprakenkader geluid en ruimtelijke ontwikkeling geactualiseerd. De aanleiding van deze actualisatie is dat nestgeluid onder de Omgevingswet dient te worden meegenomen in de berekening van de geluidsbelasting als gevolg van industrielawaai. De afspraken over nestgeluid in de besluitvorming zijn het afgelopen jaar uitgewerkt in de interim werkwijze nestgeluid, die als bijlage van het convenant is opgenomen.

De nieuwe geluidproductieplafonds (GPP’s) van de Hoekse Lijn zijn in 2023 ter inzage gelegd; de aanleiding hiervoor was dat in 2020 op een aantal meetpunten de maximaal toegestane geluidproductie werd overschreden. Na vaststelling van de nieuwe GPP’s in 2024 zullen de maatregelen worden toegepast en zal worden geëvalueerd of de maximaal toegestane geluidproductie nog wordt overschreden.

Externe veiligheid
Tussen mei en september 2023 hebben er werksessies plaatsgevonden van het team Externe Veiligheid van Provincie Zuid-Holland en Maassluis. Hier is gesproken over ontwikkelingen op het gebied van externe veiligheid (EV), waaronder de Omgevingswet, de energietransitie en provinciaal EV-beleid. Tijdens de sessies met Maassluis zijn reacties verzameld over de artikelen over externe veiligheid in de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening. Daarnaast zijn criteria opgenomen wanneer een kwantitatieve benadering (groepsrisicoberekening) vereist is. Of wanneer een kwalitatieve benadering volstaat.

Hondenbeleid
In 2023 hebben wij gewerkt aan het actualiseren van het hondenbeleid. In de hele gemeente hebben wij prullenbakken bijgeplaatst. Daarnaast hebben wij oude bordjes verwijderd en de losloopgebieden aangegeven met nieuwe borden. Het hondenbeleid is opnieuw onder de aandacht gebracht via flyers, sociale media en in de openbare ruimte.

Deze pagina is gebouwd op 08/09/2024 16:15:16 met de export van 08/09/2024 16:11:40