Programma 6 Sociaal domein

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

In 2023 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:

Werk en inkomen
Stroomopwaarts (SOW) heeft zich, namens en met ons, ingezet op het gebied van werk en inkomen. Daarbij gaan we uit van wat iemand wél kan. Bestaande diensten en samenwerkingsvormen van Stoomopwaarts zijn voortgezet. Denk aan consulenten 'werk' en 'schuldhulpverlening' in het Wijkteam, de formulierenbrigade en Next Society. Over de uitvoering van de taken door SOW wordt verantwoording afgelegd in de planning- en controldocumenten van SOW. Voor verdere informatie wordt verwezen naar het jaarverslag van Stroomopwaarts.

Regionale bestrijding van armoede en schulden

In 2023 is vanuit de Strategische visie Werk en Inkomen 2022-2025 en vanuit de Visie armoede en schulden 2020-2023 extra ingezet op een integrale aanpak van armoede en schulden en zijn een aantal ambities geformuleerd. Eén van de ambities was het creëren van een hoger bereik voor de kindregelingen. Om het bereik te verhogen is in het najaar van 2023 niet alleen een brief verzonden naar scholen en maatschappelijke instanties met informatie over de kindregelingen, maar is er ook voor het eerst gebruik gemaakt van een digitale toolkit. Ook zijn er, net als in 2022, brieven naar alle ouders gestuurd met informatie over de kindregelingen. Een resultaat van deze extra inzet is een flinke stijging in het aantal aanmeldingen voor de kindregelingen. Deze stijging is zowel te zien bij stichting Leergeld als bij het JeugdFonds Sport en Cultuur.

De intensivering van de inzet van vroegsignalering van schulden is vormgegeven door de inzet van schuldhulpverlening in de wijkteams met 1fte te verhogen. Binnen het Schuldenlab MVS is Stroomopwaarts actief met innovatie en schakelt over op effectieve aanpakken op het gebied van armoede en schulden. Voorbeelden hiervan zijn de Doorbraakmethode het Collectief Schuldregelen, en de Brug naar Zelfredzaamheid (online tool in het zorg- en ondersteuningsaanbod voor jongeren). Deze programma’s zijn gestart in 2023.

Als laatste is in 2023 de Regionale Visie Armoede en Schulden 2020-2023, en het daarbij behorende activiteitenplan, met één jaar verlengd tot en met 2024.

Lokale bestrijding van armoede en schulden
In 2023 hebben we alle bestaande regelingen, zoals de Rotterdampas, voortgezet en hebben we subsidie verstrekt aan de Stichting Urgente Noden (SUN) Waterweg en Volwassenenfonds sport en cultuur. Van deze laatste hebben 100 deelnemers gebruik gemaakt. Ook is de gemeentepolis ziektekosten (CAV) gemoderniseerd.
Verder hebben we eenmalig 1 miljoen extra geïnvesteerd. Daarmee is de Bijzondere Bijstand eenmalig verhoogd van 110% naar 120% van het sociaal minimum. En hebben we eenmalig een energietoeslag van € 500 euro uitgekeerd aan huishoudens met een inkomen van 120 tot en met 150% van het sociaal minimum. Hierbij is ook verruimd aandacht besteed aan energiebesparende maatregelen. Tot slot zijn de werkbudgetten van Vraagraak verruimd en is er extra subsidie gegeven aan de Voedselbank.
Met betrekking tot voorlichting heeft Stroomopwaarts alle gezinnen in Maassluis dit jaar een brief gestuurd over de kindregelingen. Ook is extra voorlichting gegeven over de armoederegelingen. Via diverse maatschappelijke partners hebben wij 670 gratis NIBUD-agenda’s, gratis COVID-testen en gratis mondkapjes verstrekt. Als hulp in de praktijk zijn vrijwilligers van het Sociaal Klusteam actief geweest bij twintig huishoudens met een kleine beurs. Tot slot hebben we het armoedenetwerk versterkt: de leden komen twee tot drie keer per jaar bijeen en worden regelmatig per mail geïnformeerd over actuele ontwikkelingen. De communicatie over de voorzieningen is verbeterd met de verwijzing naar www.maassluis.nl/hulp-bij-geldzorgen .

Energiearmoede

Een groeiend deel van de samenleving ervaart energiearmoede. Dankzij een hechte samenwerking tussen vrijwilligers, uitvoerende partijen en de gemeente hebben we de doelgroep breed kunnen bereiken. Maatwerk, in plaats van standaard toepassingen, zorgt voor structurele energiebesparingen en langdurige verlaging van energiekosten. Het opgebouwde netwerk rondom de Voedselbank en Maassdelta stelt ons steeds meer in staat om proactief te handelen. Het aantal energiecoaches is toegenomen en zij opereren nu in een landelijk netwerk, wat zorgt voor gegarandeerd kwalitatieve opleiding, bijscholing en begeleiding.

Inburgering
Stroomopwaarts voert vanaf april 2022, in samenhang met de taken uit de Participatiewet (zoals voorzien in beschutte werkplekken) de nieuwe Wet Inburgering uit en zorgt daarbij voor de bijbehorende doelen: alle inburgeraars leren zo snel mogelijk de Nederlandse taal voor een snelle participatie in de samenleving. Stroomopwaarts zet hiervoor duale en integrale trajecten in, waarbij nieuwkomers naast het volgen van taal- en inburgeringscursussen, gelijktijdig begeleid worden bij de integratie en (arbeids-) participatie.
Deze wettelijke taak is in 2023 volwaardig uitgerold en uitgevoerd. In 2023 zijn er in Maassluis 28 asielmigranten en 23 gezinsmigranten begeleid. De samenwerking met de nieuwe partij Inclusia, die sinds 2023 zorg draagt voor de begeleiding van de inburgeraars, verloopt goed en inmiddels is er een steunpunt voor inburgeraars opgezet waar zij terecht kunnen met hun vragen.

Uitvoeringsprogramma Wmo
In 2021 zijn wij verder gegaan met de acties uit het uitvoeringsprogramma Wmo. In 2023 heeft Rogplus, na een positieve pilot, haar werkwijze aangepast voor de adviesgesprekken. Hierin wordt breed gekeken naar de vraag van de inwoner en het aanbod in Maassluis in het voorliggend veld, eigen netwerk en de Wmo. Daarnaast hebben wij netwerkbijeenkomsten georganiseerd met als thema's meedoen en hulp en ondersteuning voor inwoners in kwetsbare positie. Hieruit zijn samenwerkingen ontstaan zoals het spreekuur 'Informatiepunt digitale overheid' op locatie, dat wordt georganiseerd bij ontmoetingscentra de Vloot en Oud Sluys.

Vervoersloket
In 2023 is verder uitvoering gegeven aan het plan van aanpak doelgroepenvervoer. In augustus zijn de aanbestedingen van het Wmo-vervoer (Regiotaxi) en het nieuwe vervoersloket succesvol afgerond. Met de start van het vervoersloket kunnen wij inwoners nu een vervoersadvies op maat bieden.

Pilot welzijnscoach
In 2023 heeft de welzijnscoach vanuit het wijkteam (als pilot) mensen ondersteund, die via het Welzijn op Recept-programma door zorgverleners zijn doorverwezen. De uitkomsten van de pilot waren zo positief, dat is besloten om de inzet van de welzijnscoach structureel te borgen.  

Beschermd wonen
De gemeente Vlaardingen is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van Beschermd Wonen voor de regio MVS. In 2025 komt er een nieuwe financiële verdeling van Beschermd Wonen en wordt dit een taak van álle drie gemeenten in onze regio (‘doordecentralisatie’). Daarom hebben wij de huidige visie en uitgangspunten uit het beleidskader tegen het licht gehouden en waar nodig aangescherpt. In 2023 is er intensief gesproken door diverse betrokken partners en de regiogemeenten om de inhoudelijke koers te bepalen. Tijdens deze gesprekken is teruggeblikt op de afgelopen jaren én vooruitgekeken. De uitkomsten van deze gesprekken en verschillende evaluaties vormen de basis voor de aangescherpte regionale visie. Parallel aan dit proces is in 2023 ook een start gemaakt met het uitvoeringsprogramma. In 2024 wordt de visie ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.

Maatschappelijke opvang
Bovenstaande regionale visie is gericht op drie met elkaar samenhangende beleidsterreinen: Beschermd Wonen (BW), Maatschappelijke Opvang (MO) en Vrouwenopvang (VO). Deze beleidsterreinen zijn nauw met elkaar verbonden. Er is een grote overlap in doelgroep en ondersteuningsvragen. In 2023 is ook gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de Maatschappelijke Opvang in Vlaardingen. Daarnaast zijn wij begonnen met de uitwerking van de pilot Housing First. Dat is onderdeel van het uitvoeringsprogramma dat in 2024 klaar is.

SamenzijnwijMaassluis
Sociale cohesie, integratie en eenzaamheid
Vanuit 'SamenzijnwijMaassluis' is breed ingezet op communicatie en bekendheid via de website, artikelen en pagina’s in het Nieuwsblad Maassluis (voorheen de Schakel), een huis-aan-huiskrant, kleurplatenactie, zomer- en winterkaarten en borden langs de hoofdwegen. Voor de tweede keer is de Doe Mee Markt in de meivakantie georganiseerd. Deze trok een brede vertegenwoordiging van ruim 50 organisaties en zo’n 1250 bezoekers. Met de Maand van de Ontmoeting zijn ruim 80 organisaties en circa 5.000 bezoekers bereikt.

Integrale wijkaanpak ‘wijk op maat’
In 2023 heeft vooral de wijk Sluispolder Oost aandacht gekregen. Na een bewonersavond met ruim 100 bezoekers zijn vier thema bijeenkomsten met een klankbordgroep geweest. Daar hebben wij gezamenlijk met de betrokken bewoners een wijkagenda en uitvoeringsprogramma opgesteld. Aan de uitvoering is samen met andere partners verder invulling gegeven. Dit zetten wij voort in 2024. In andere wijken hebben wij actief ingezet op 'ontmoeting' tijdens Burendag.

Inclusie
In de tweede helft van 2023 hebben gesprekken plaatsgevonden met ambtenaren, maatschappelijke partners, inwoners en ondernemers om een beeld te krijgen van de stand van zaken op het gebied van toegankelijkheid en inclusie. In september vond de eerste schouw toegankelijkheid openbare ruimte plaats. Na deze schouw is op verzoek van de betrokken inwoners de nieuwe ‘Belangengroep inclusief Maassluis’ gestart. De gemeente steunt ook een initiatief vanuit een groep lhbti-inwoners om een regenboognetwerk te vormen. Met deze groepen, maar ook met maatschappelijke partners, inwoners en ambtenaren, kijken we waar kansen liggen om Maassluis als inclusieve stad verder te brengen. De bevindingen vormen de basis voor de ‘Agenda inclusieve stad’ die in 2024 wordt vastgesteld.

Inzet voor jongeren
E25 Zorg en Welzijn biedt ambulant jongerenwerk, jongerenwerk op locatie in ‘Inblik’ en jongerencoaching. In 2023 zijn activiteiten voor jongeren georganiseerd, waaronder activiteiten die jongeren met ouderen verbindt. Het jongerenwerk werkt zoveel mogelijk in de directe omgeving van jongeren aan preventie, waarbij intensief is samengewerkt met politie en handhaving. Aan jongeren met een lichte ondersteuningsvraag is coaching geboden. De gemeente is gestart met jongerenparticipatie door gastlessen op scholen te geven.

Uitvoering convenant intramurale capaciteit en nieuwe woonvormen voor ouderen
Met de zorg- en welzijnspartners is ingezet op het inzetten van het programma ‘Gezond en wel thuis’ in De Vloot en in Oud Sluys. Voor beide projecten is een samenwerkingsovereenkomst getekend en is voor 2024 en 2025 een financiële bijdrage verkregen vanuit het regionale programma ouderenzorg.
Voor de nieuwbouwlocatie Fase 5 Sluispolder West is met succes een provinciale subsidie van € 250.000 aangevraagd voor een ontmoetingsruimte in het pand voor de bewoners. Ook voor dit gebouw wordt door de samenwerkende partners ingezet op ‘Gezond en wel thuis‘. De voorbereidende gesprekken hiervoor hebben plaatsgevonden. De gesprekken over de herontwikkeling van de locatie gezondheidsgebouw zijn in 2023 gestart.

Doorontwikkeling woonservicezones
In 2023 is ingezet op de doorontwikkeling van het woonservicegebied De Vloot. Met externe begeleiding zijn de partijen in de Vloot met elkaar in gesprek gegaan en is de samenwerking verstevigd. Een kerngroep heeft gewerkt aan de versterking van de samenwerking en voorbereiding van het programma ‘Gezond en wel thuis’, waarvoor een bijdrage vanuit het rijk is verkregen. Een werkgroep met medewerkers heeft gewerkt aan het gezamenlijk organiseren van activiteiten. Een resultaat hiervan is de viering van het tienjarig bestaan van De Vloot. De nieuwbouw aan de Dr. J. Schoutenlaan, De Stadhouder, wordt onderdeel van het woonservicegebied Maassluis-West. Hierin komen ouderenwoningen waar volledige zorg geboden kan worden en een ontmoetingsruimte voor de gezamenlijke contacten en activiteiten.

MVS Jeugdmodel

Mevis geeft sinds januari 2023 uitvoering aan de integrale opdracht jeugdhulp Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS). In 2023 heeft Mevis actief de samenwerking opgezocht met de gezondheidszorg, het welzijnswerk, sport, cultuur en andere maatschappelijke organisaties, en de banden versterkt. Hierbij is o.a. gesproken over het creëren van meer samenhang ten bate van preventie. Om de doelen uit het Koersdocument te realiseren is Mevis in 2023 daarnaast gestart met het versterken van de wijkteams en de contacten met het onderwijs en met de huisartsen. Vanaf 2024 is Mevis ook volledig verantwoordelijk voor het jeugd- en gezinsdeel van het wijkteam in Maassluis en krijgt dit proces een vervolg. Daarnaast hebben de MVS-gemeenten diverse thematische netwerken gefaciliteerd om de samenwerkingsstructuur tussen alle partners van het MVS-jeugdmodel te versterken.

Kansrijke start
In 2023 hebben we, vooruitlopend op een regionale aanpak, ervoor gekozen ons in eerste instantie te richten op de landelijke aanpak. Dit bestaat uit een breed pakket aan ondersteunende programma’s, kennis en methodieken gericht op een beter bereik en signalering van kwetsbare gezinnen, lokale monitoring en pre-conceptiezorg. Daarnaast richt dit zich op monitoring en op het verbinden van het medische domein (ziekenhuiszorg en huisartsen) met het sociaal domein. Dit laatste kent koppelingen met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en daarmee ook direct met RIGA (Ambitie Regionaal Integraal Gezondheidsakkoord Regio Rijnmond). In 2023 is regionaal afstemming gezocht,  waarop een lijn is uitgezet die vanaf eind 2023 breed regionaal gevolgd wordt. Deze focus bleek nodig omdat de landelijk/regionale ontwikkelingen een kader stellen voor onze lokale preventie-aanpak (de lokale coalities).

Versterken dienstverlening
In 2023 is gestart met het project Doorbraakmethode. De Doorbraakmethode is een beproefde manier van werken, waarmee een sociaal professional beter maatwerk kan leveren in het sociaal domein. De maatwerkmethode is een samenwerking tussen Vraagraak en Rogplus, ondersteund door het Instituut Publieke Waarden. De eerste casussen zijn aangemeld, maar het aantal ligt lager dan verwacht werd bij de start. Om de bekendheid van de methode onder professionals te vergroten, wordt in 2024 een bijeenkomst georganiseerd.

Complexe echtscheidingen
De trend van de toename van de complexe scheidingen heeft zich in 2023 voortgezet. Twee medewerkers van het wijkteam hebben meegedaan aan een pilot met de zogenaamde 'SCHIPmethode', bij deze aanpak is er aandacht voor zowel verlies- als conflictaspecten van een scheiding.

Pleegzorg
In de week van de Pleegzorg hebben we een ontbijt voor pleegouders georganiseerd met een kennismakingsspel. Professionals van pleegzorg-organisaties waren aanwezig om eventuele ondersteuningsvragen te beantwoorden. Wij hebben bloemen uitgereikt en verzonden aan de ouders die niet aanwezig konden zijn. Op korte termijn wordt een koffie-ochtend georganiseerd omdat de pleegouders elkaar graag vaker willen ontmoeten.

Deze pagina is gebouwd op 08/09/2024 16:15:16 met de export van 08/09/2024 16:11:40