Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)
In 2023 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:
Verhogen sportparticipatie
De Brede Regeling Combinatiefunctionarissen (BRC), waaronder de buurtsportcoaches vallen, en het Sportakkoord maken onderdeel uit van het integrale GALA-plan. Dit is in 2023 geschreven en hiermee komen via de Brede SPUK-regeling jaarlijks middelen binnen voor regelingen op het gebied van gezondheid, de sociale basis en sport en bewegen.
In de nieuwe BRC-regeling mogen buurtsportcoaches uiterlijk eind 2026 geen gymles meer geven. Hier zijn de scholen eind 2023 over geïnformeerd en samen met de buurtsportcoaches wordt een plan gemaakt hoe op termijn de vrijgevallen uren anders ingezet kunnen worden om nog meer inwoners in beweging te krijgen.
Naast de reguliere taken van de buurtsportcoaches op scholen en in wijken, krijgen zij een steeds actievere rol bij de aanvragen voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Verder zijn ze betrokken geweest bij de succesvolle opening van de Nationale Sportweek in september op het Cruyff Court.
Verschillende sportverenigingen hebben gedurende het jaar clinics verzorgd om de sportdeelname, met name onder de jeugd, te verhogen. Verder hebben verenigingen meegedaan met activiteiten als de Doe Mee markt en de opening van de Maand van de Ontmoeting. Hiermee werden vooral veel ouderen bereikt.
De beweegcoach aangepast sporten heeft voor verschillende bemiddelingen gezorgd en neemt daarin ook direct aanvragen voor het Jeugd- en Volwassenenfonds Sport en Cultuur mee.
De socialemediakanalen van Maassluis Sport worden ingezet om aandacht te geven aan sportclinics en -activiteiten voor de inwoners.
Vitale en veilige verenigingen
De nieuw ingestelde gemeentelijke functionaris (de verenigingsconsulent) heeft in 2023 verschillende sportverenigingen gesproken en ondersteund bij hulpvragen. Ook zijn er twee sportcafés georganiseerd voor sportbestuurders, waarbij de laatste in samenwerking met culturele organisaties. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om kennis op te doen op een bepaald thema en onderling te netwerken en ideeën uit te wisselen.
De verenigingsconsulent heeft bepaalde thema’s actief aangezwengeld bij sportverenigingen, zoals aan de slag gaan met een Veilig Sportklimaat, rookvrije sportaccommodatie, gezonde sportkantine en het indienen van aanvragen voor een bijdrage vanuit het Sportakkoord.
Verder is in 2023 de eerste Verenigingsmonitor uitgekomen, waarmee in beeld is gebracht hoe de verenigingen in de gemeente Maassluis ervoor staan. De Verenigingsmonitor, die is ingevuld door 73% van de verenigingen, geeft inzicht in de behoeften, uitdagingen en kansen die zich bij de sportverenigingen voordoen. De informatie uit de Verenigingsmonitor stelt ons in staat om ons beleid en ondersteuning beter af te stemmen op de behoeften van de verenigingen.
Inzet sport(verenigingen) bij maatschappelijke thema’s
Zoals hierboven gemeld heeft de verenigingsadviseur bij sportverenigingen de thema’s rookvrije sportaccommodatie, de campagne NIX 18 en gezonde sportkantine geagendeerd. Waar gewenst is de JOGG-regisseur hier vervolgens verder mee aan de slag gegaan. Ook is er aandacht geweest voor de Week van Respect, waar verenigingen en buurtsportcoaches met een respect-box aan de slag konden met thema’s die te maken hebben met respectvol met elkaar omgaan.
Het Jeugd- en Volwassenenfonds Sport en Cultuur is een aantal keer gepromoot bij zowel de sportorganisaties als de inwoners. Deze regelingen zijn ook meegenomen in de brief over minimaregelingen die vanuit de gemeente naar alle inwoners zijn gestuurd.
Ten slotte zijn we in 2023 gestart met de Sportspullenbank in Maassluis. Een initiatief om tweedehands sportkleding en -materiaal in te zamelen op een aantal punten en vervolgens uit te reiken aan mensen die het goed kunnen gebruiken. De bakken worden goed gevuld door de inwoners, waardoor anderen weer kunnen worden geholpen.
Goede sportvoorzieningen
Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de sportzaal Sportlaan, maar vanwege de juridische procedures (ecologie) gaat dit niet zo voortvarend als wij willen. Met de sportschool en de voetbalvereniging worden de ideeën voor de nieuwe Olympiahal vormgegeven. Op de locatie naast de bestaande Olympiahal komt door de draaiing van veld 1 ruimte om een nieuw multifunctioneel sportgebouw te ontwikkelen. Er is aan drie partijen gevraagd om een voorstel te doen voor het - in samenspraak met de initiatiefnemers - opstellen van een concept voor gebouw en omgeving en een ruimtelijk-functioneel model.
Met de ondertekening van de overeenkomsten voor het voorzieningenveld in Wilgenrijk kan ook de ontwikkeling van de sportzaal nabij de school worden opgepakt. Het overleg met Wilgenrijk en de potentiële gebruikers is opgestart.
De vastgestelde taakstelling bezuiniging sportaccommodaties hebben we voor 2023 niet doorgevoerd. Per 2024 wordt deze gefaseerd over twee jaar ingevoerd.
Voor de Wethouder Smithal voeren we een onderzoek uit naar de modernisering van deze hal waarbij ook onderzocht wordt op welke wijze de sporthal weer 20-25 jaar mee kan en er een verduurzaming kan plaatsvinden.
Buitensportaccommodaties
Naast het reguliere onderhoud aan de sportvoorzieningen is de kunstgrasmat van het tweede veld van hockeyvereniging Evergreen vervangen door een nieuw zand-ingestrooid kunstgrasveld. Ook zijn op verzoek van de vereniging enkele aanpassingen aan het complex uitgevoerd.
De Honk- en Softbalvereniging Gophers is eind van het jaar opgeheven. Door gebrek aan leden en aan bestuurders, zag men geen toekomst meer. Wij zullen ons beraden over de ruimte die nu vrijkomt en inventariseren de mogelijkheden en kansen.
Na afronding van de verbouwing van het clubgebouw van korfbalvereniging CKC Maassluis is het oude verharde handbalveld verwijderd en de verharding rond het clubgebouw opgehoogd en opnieuw aangebracht. Tevens is het grasveld geëgaliseerd en ingezaaid.
Op het derde veld van Excelsior Maassluis is de verlichtingsinstallatie omgebouwd naar LED verlichting. Dit geldt ook voor de atletiekbaan in de Steendijkpolder.
Actieplan Spelen
Het Actieplan Spelen Maassluis 2018-2028 vormt de leidraad om de komende jaren de speelruimte in Maassluis te vergroenen, te laten aansluiten bij behoefte van de kinderen en jeugd en toegankelijker te maken voor mindervaliden.
Na een participatietraject met basisschoolleerlingen uit de Steendijkpolder en omwonenden is een ontwerp gemaakt voor de renovatie van de speelgelegenheid bij de Pelmolen. Na realisatie kon de vernieuwde speeltuin voor de zomervakantie met een feestelijke bijeenkomst geopend worden.
Op verzoek of in samenspraak met wijkbewoners zijn diverse speelplekken aangepast en voorzien van nieuwe speelelementen en veiligheidsondergronden. Onder andere de speeltuin op het Hoofd als grootste project.
Groenbeleids- en beheerplan 2024-2030
In december is het Groenbeleids- en beheerplan 2024-2030 door de gemeenteraad vastgesteld.
Het plan is een verdere uitwerking van de ambities die beschreven staan in de Visie Openbare Ruimte (VOR) die in 2016 is vastgesteld door de gemeenteraad. De VOR beschrijft op hoofdlijnen ambities voor alle onderdelen van de openbare ruimte, waaronder groen.
Er is in de VOR bijvoorbeeld al vastgelegd dat we het groen willen beschermen en uitbreiden. In het Groenbeleidsplan werken we deze ambitie verder uit naar beleidskaders voor de inrichting en het onderhoud van het groen. Zo zorgen we voor groen dat past bij de functie, opgaven en wensen van de plek waar het zich bevindt. We beschermen en breiden de natuurwaarde en ecologische waarde van het groen uit. Ook laten we het groen nog meer bijdragen aan de maatschappelijke doelstellingen van de gemeente.
Beheer en onderhoud openbaar groen
In 2023 zijn de laatste bomen geplant in het kader van de boscompensatie van de Blankenburgverbinding. Er zijn vanuit dit project in totaal 660 bomen in Maassluis geplant, gefinancierd door Rijkswaterstaat. Daarnaast zijn er nieuw bomen geplant in ontwikkelingsgebieden zoals De Kade en Wilgenrijk, die komende jaren in beheer komen bij de gemeente.
De oppervlakte ecologisch beheerde (gras)terreinen is verder uitgebreid . Zoals in het Groenbeleidsplan vastgesteld is, zal er komende jaren meer traditioneel onderhoud omgevormd worden naar ecologisch onderhoud.
Bewonersparticipatie heeft plaatsgevonden bij de totstandkoming van het Groenbeleids- en beheerplan. De betrokkenheid neemt ook toe door een gestage uitbreiding van het aantal wijkdeals waarbij bewoners zelf een stuk openbaar groen naar hun wens inrichten en onderhouden.
Herstel kunst- en cultuursector Maassluis
In 2023 hebben we uitvoering gegeven aan het bestedingsplan voor de resterende middelen uit het Coronafonds met als label “Cultuur”. We hebben onder andere amateurkunstprojecten gesteund, zoals het Nieuw Talent Orkest. Ook hebben we enkele wijkinitiatieven gestimuleerd en hebben we enkele street-art-projecten gesubsidieerd. U kunt dit nalezen in de raadsinformatiebrief zoals eind december verstuurd. Het bedrag dat nog niet is besteed is, conform afspraak, in de reserve cultuur gestort.
Breder bereik van cultuur
Ook in 2023 hebben wij ons ingezet voor een breder bereik op gebied van kunst en cultuur. We hebben diverse publieksonderzoeken uitgevoerd, namelijk tijdens Parklif/ve, de Kunstroute, het Varend Corso en het Meezingspektakel. Ook hebben we een workshop voor een aantal culturele partners georganiseerd in samenwerking met Rotterdam Festivals over de interpretatie van hun publieksanalyses en vervolgaanpak. Er is tevens een muziekstudio in de Koningshof gerealiseerd, waardoor muziekonderwijs nog breder kan worden ingezet en weer nieuwe doelgroepen kunnen worden aangetrokken.
Versterken cultuureducatie
In 2023 is de herijking van de cultuureducatie in zijn geheel gestart, met als doel het cultuureducatieaanbod voor het primair onderwijs (Cultuurmenu, combinatiefunctionarissen, Kies voor Cultuur, CMK) beter op elkaar af te stemmen. Het plan van aanpak voor de eerste fase, inclusief een korte beschrijving van de uitkomsten van het onderzoek, is eind 2023 aan u gepresenteerd. Ook is een cultuureducatiecoördinator aangesteld als aanspreekpunt voor en bemiddelaar tussen het primair onderwijs en de culturele partners.
Beeldende kunst
In samenwerking met de Culturele Raad Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis is wederom samengewerkt aan het Kunstwerk van de Maand. Ook is in 2023 opdracht gegeven aan een Maassluise kunstenaar om de resterende beelden van de Boeiende Route te ontwerpen en te vervaardigen. Daarnaast is de Maassluise Zuiddijk met dank aan een wijkinitiatief een kunstwerk rijker en zijn er twee street-art-projecten gerealiseerd: een project in samenwerking met het Lentiz Reviuslyceum en een street-art-project in samenwerking met Maasdelta bij de appartementengebouwen aan het Reviusplein, Nicolaas Beetstraat en de Génestetstraat.
Museum Maassluis
In 2023 hebben we een inspraakronde uitgevoerd ten aanzien van het voornemen tot herwaarderen van de collectie 1900.
Theater Koningshof - Bruisend Huis
In 2023 is door een extern bureau in samenwerking met de partners van het Bruisend Huis een inhoudelijke visie opgesteld ten behoeve van de doorontwikkeling van de Koningshof.
Maritiem & cultureel erfgoed Maassluis
Op het gebied van cultureel erfgoed zijn wij bezig geweest met het vernieuwen van het beleid. In 2023 zijn de verordeningen geactualiseerd in het kader van de inwerkingtreding van de Omgevingswet (Erfgoedverordening en Verordening Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit Maassluis). In de opmaat naar actualisering van het archeologiebeleid en welstandsbeleid zijn afspraken gemaakt met externe partners zodat ze in 2024 uitgevoerd kunnen worden.
Om cultureel erfgoed steviger te positioneren binnen de gemeentelijke organisatie is in 2023 aandacht geweest voor het verstevigen van de band tussen erfgoed(RBB) en vergunningen. Onder andere door meer samenwerking en gezamenlijke overleggen. Ook hebben we aandacht gehad voor het aanhalen en benutten van externe partners zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Zuid-Holland, Gemeenten uit de regio en Stadsherstel Maassteden B.V..
In 2023 zijn verdere stappen gezet in het Tien-jaren-Ontwikkelplan Maritiem Historisch Maassluis. Voor 'Loods M' is in 2023 een directeur geworven, die inmiddels is aangesteld voor een jaar. Zij heeft de opdracht een plan te maken voor de inrichting van ‘Loods M’ inclusief dekking voor de verbouwingskosten en een meerjaren-exploitatiebegroting. Er is ook toegewerkt naar de ondertekening van een intentieovereenkomst voor Loods M (die inmiddels is getekend) met betrokken partijen die partner willen zijn in de ontwikkeling van Loods M. Hierin is de intentie vastgelegd om samen tot een integraal concept voor Loods M te komen.