Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)
In 2023 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:
Voldoende gespreid en kwalitatief goed aanbod kinderopvang en onderwijs
In 2023 ging 65% van de lokale doelgroeppeuters naar de peuteropvang. De overige 35% heeft redenen om geen gebruik te maken van kinderopvang, gaat elders naar een voorziening voor kinderopvang of bevindt zich op de lokale wachtlijst. Deze lokale wachtlijst lijkt te ontstaan door een tekort aan kinderopvanghuisvesting en een onbenut deel aan spreidingsgebied. Maassluis streeft naar een zo hoog mogelijk bereik en daarom is in 2023 afgesproken om de huisvesting voor kinderopvang nadrukkelijk op te nemen in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor onderwijs.
Bijna 11% van de vier-jarigen is vorig jaar niet ingeschreven op een basisschool. Met het Samenwerkingsverband ‘Onderwijs dat past’ onderzoeken we samen de achterliggende redenen hiervan. Vanaf de leerplichtleeftijd (vijf jaar) staat dit percentage op 1,7%. De kinderen waar het om gaat zijn bekend bij leerplicht.
Verder hebben wij binnen de (vier) standaard integrale overleggen ‘Lokale Educatieve Agenda’ (LEA) afspraken gemaakt over het terugdringen van segregatie, het bevorderen van integratie en het terugdringen van onderwijsachterstanden. Voor een doorgaande lijn met de Kansrijke Start heeft de VVE-werkgroep een formulier opgesteld die een warme overdracht borgt tussen kinderopvang en onderwijs. Tot slot zijn er gastlessen gegeven op scholen door en bezoeken georganiseerd aan het bedrijfsleven.
Regionaal Bureau Leerplicht
Het regionaal bureau leerplicht (Leerrecht) voert voor de gemeente Maassluis de wettelijke taken op het gebied van de Leerplichtwet en de aanpak voortijdig schoolverlaten uit. Het regionaal bureau leerplicht heeft de ontwikkelingen rond schoolverzuim gerapporteerd in het Jaarverslag Leerrecht schooljaar 2022-2023.
Onderwijshuisvesting
De ondertekening van de overeenkomsten voor het voorzieningenveld in Wilgenrijk vormde de start voor de ontwikkeling van een nieuwe school. Het schoolbestuur is het proces gestart en eind 2023 was men in de fase van de architectenselectie. Met de inhuizing van De Reiziger en de start van de school Vindingrijk, is het gebouw aan de Dr. Jan Schoutenlaan aangepast en opgeknapt voor het gebruik door beide scholen.
Met het schoolbestuur van het Balkon wordt gewerkt aan de uitbreiding van de school zoals opgenomen in het Meerjarenonderhoudsplan Onderwijshuisvesting (MOHP) 2021. Er is in november een bewonersavond georganiseerd voor de omgeving. De Montessori-school is het proces voor de nieuwbouw van de school gestart. Op de huidige plek zal een nieuwe school komen. Er wordt nog gezocht naar een plek voor tijdelijke huisvesting.
Voor een actualisering van het MOHP en de omvorming daarvan tot een Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor primair en voortgezet onderwijs hebben wij het overleg gestart met de schoolbesturen. Het MOHP wordt geëvalueerd en met elkaar bekijken wij de toename van de inwoners en de voorzieningen die voor het onderwijs dan nodig zijn.