Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)
In 2023 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:
Bevorderen veiligheidsgevoel van inwoners
Door de campagne Maassluis Veilig informeerden we inwoners over verschillende veiligheidsonderwerpen. Hiervoor werden verschillende middelen ingezet zoals sandwichborden, pagina’s in de Schakel, folders en berichten op sociale media.
In het kader van bewustwording over cybercrime werden activiteiten uitgevoerd voor ouderen, jongeren en ondernemers. Het project Hackshield werd gecontinueerd en de interactieve film “echt of nep” werd in twee bijeenkomsten in de Vloot getoond. In samenwerking met het voortgezet onderwijs werden de projecten cyber24 en Bla@ckmail uitgevoerd. Voor ondernemers werden bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met het RIEC en het regionaal platform veilig ondernemen (PVO).
We hebben vier zogenaamde pop-up veiligheidsbijeenkomsten georganiseerd in de wijk. Met een bakfiets zochten we inwoners op en konden zij met al hun vragen over veiligheid terecht bij handhaving, politie en buurtpreventie. In de week van de veiligheid is een veiligheidsmarkt georganiseerd waaraan vele partijen hebben meegedaan. Voor senioren zijn 3 bijeenkomsten georganiseerd over brandveilig leven en veilig medicijngebruik. De bijeenkomsten werden verzorgd door de brandweer en de GGD.
In augustus werd naar aanleiding van een grote brand in de Ruysdaelstraat een bewonersavond georganiseerd.
Bevorderen van betrokkenheid van inwoners bij veiligheid
In 2023 is Buurtpreventie gegroeid en deze lijn blijft zich doorzetten. Er is in het eerste kwartaal van 2023 een nieuw buurtpreventie-team gestart in Sluispolder-Oost, dat 15 leden telt. Daarmee komt het totaal aantal leden op 77, verdeeld over zes teams. Er is veel geïnvesteerd in het digitaliseren van de ledenadministratie plus de route van aanmelden via de website van de Gemeente met DigiD in het zaaksysteem. Op 30 september van dit jaar is het 10-jarig bestaan van Buurpreventie in Maassluis gevierd.
In 2023 zijn 36 aanmeldingen bij Burenbemiddeling gedaan. 18 zaken konden positief worden afgesloten. In vier zaken kon Burenbemiddeling geen oplossing bieden en 14 zaken zijn neutraal afgesloten. (dit laatste betekent dat een van de partijen niet openstond voor bemiddeling of dat er bijvoorbeeld al veel hulpverleners op een zaak zaten).
Er is een groei te zien in complexe meldingen (psychosociale/psychische problemen, meer partijen in conflict, coaching, geen communicatie door taalproblemen, recidivisme en multi-problematiek). Hierdoor loopt de doorlooptijd op.
De wijkcoördinatoren hebben goed contact met bewoners(commissies) en ondernemers uit verschillende wijken. Zij stimuleren buurtactiviteiten en initiatieven ten behoeve van de saamhorigheid en geven advies over hoe inwoners zelf kunnen werken aan veiligheid in eigen wijk. Zij schalen op bij samenwerkingspartners wanneer nodig. In het bijzonder is aandacht geweest voor Sluispolder-Oost in het kader van de Wijk op Maat. Dit heeft geleid tot een wijkagenda en een uitvoeringsprogramma 2023/2024 dat in samenwerking met bewoners van de wijk is opgesteld.
De actie achterpadverlichting waarin gemeente en inwoners op wijkniveau samenwerken aan inbraakpreventie is in het kader van het Donkere Dagen Offensief in Sluispolder georganiseerd.
Aandacht kwetsbare inwoners
Sinds 15 mei 2023 worden meldingen met de code I28 door de politie bij de gemeente gemeld. Het gaat hierbij om meldingen niet-acute zorg. Meldingen over jeugdigen en huiselijk geweld worden door de politie rechtstreeks bij Veilig Thuis gemeld. In de periode 15 mei - 31 december werden door de politie 120 meldingen niet-acute zorg bij de gemeente gedaan. De meldingen worden geregistreerd en afhankelijk van de inhoud doorgeleid naar passende zorg.
Goed verhuurderschap
Per 1 juli 2023 is de wet Goed verhuurderschap in werking getreden. Hiermee vervalt de regeling goed verhuurderschap onder de APV. Per 1 juli 2023 is er een gemeentelijk meldpunt waar misstanden op de particuliere verhuurmarkt kunnen worden gemeld.
Aanpak Ondermijning
De uitvoering van het plan van aanpak Ondermijning, dat tot 2024 loopt, is voortgezet.
In 2023 is ingezet op het vergoten van bewustwording. Hiervoor werden verschillende bijeenkomsten en workshops georganiseerd voor ondernemers, ambtenaren en partijen als Buurtpreventie, wijkteam en woningcorporatie.
De deelname aan Meldmisdaad Anoniem werd voortgezet. In 2023 hebben wij negen meldingen ontvangen.
Tijdens verschillende integrale bedrijfscontroles zijn in totaal 46 bedrijven gecontroleerd. Het meest viel dit jaar op dat bij bijna alle gecontroleerde bedrijven de blusmiddelen niet op orde waren. Verder heeft de NVWA diverse boetes opgelegd voor het niet op orde hebben van de hygiëne. Er is één bedrijf gesloten door de Arbeidsinspectie en een bedrijf door de NVWA. Tijdens een bedrijfscontrole werd in een aangrenzend pand een groot aantal arbeidsmigranten aangetroffen. Het onderzoek naar dit pand loopt nog.
In mei heeft de burgemeester aan een bedrijf een vergunningplicht op grond van artikel 2:40 APV opgelegd. In maart heeft het college de Beleidsregel prostitutie, seksbranche en aanverwante onderwerpen vastgesteld. In maart stelde de raad de beleidsregel Bibob vast. Er zijn acht Bibob-onderzoeken door de gemeente uitgevoerd op basis van een vergunningsaanvraag. In twee gevallen is geen vergunning verstrekt op basis van de aangeleverde informatie. Er werd geen verzoek bij het landelijk bureau Bibob gedaan.
Verstevigen aanpak Handhaving
De Nota Handhaving en Toezicht Boa Domein I 2023-2026 is op 28 maart’23 vastgesteld in de gemeenteraad. In september is een campagne uitgerold waarbij door middel van sandwichborden, berichten op de gemeentelijke sociale media en artikelen op de website en in de Schakel aandacht was voor het werk van de boa’s. Veel energie is gestopt in het werven van nieuwe boa's op de vacatures die in de formatie waren ontstaan. De formatieruimte voor de handhavers is totaal 9,25 fte. Daarvan zijn er op 31 december 2023 zes fte. ingevuld.
Cameratoezicht
Begin dit jaar werd het onderzoek naar de veiligheid bij de metrostations naar de raad gestuurd. De conclusie van dit onderzoek was dat de veiligheidssituatie bij de stations geen aanleiding of mogelijkheden biedt om hier vast cameratoezicht te realiseren. In 2023 werd de mobiele camera unit (MCU) een aantal keren op verzoek van de politie ingezet. Onder andere op de Furieade. Naar aanleiding van het groeiend aantal fietsendiefstallen is op verzoek van de politie de MCU ingezet bij de metrostations voor de duur van zes weken.
Hulpdiensten
De prestaties (aanrijtijden) van de hulpdiensten zijn nauwlettend gevolgd en zijn vast onderwerp van reguliere overleggen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Met name de aanrijtijden van de ambulances hebben de nodige aandacht gekregen.
De brandweer werd in 2023 geconfronteerd met enkele grote incidenten zoals heftige woningbranden aan het Lepelaarplantsoen en de Ruysdaelstraat. In december was er op de Lijnbaan sprake van een gesprongen waterleiding die uitgroeide tot een GRIP 1 situatie.
De versterking en het behouden van brandweervrijwilligers had ook in 2023 aandacht. De burgemeester heeft regelmatig een overleg met de commandant van de brandweer waarin dit een vast onderwerp van gesprek is. De brandweer heeft in 2023 geen specifieke wervingsacties ondernomen waarbij we als gemeente konden aansluiten. De situatie van het aantal brandweervrijwilligers is op orde.
De brand bij de AVR leidde tot een GRIP 2 situatie vanwege de uitstoot over Vlaardingen Oost, Maassluis Oost en Midden Delfland.